Autor: Tööstusuudised.ee • 28. mai 2019

KIK toetab tööstuste ressursitõhusaid meetmeid 8 miljoniga

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetab 17 tööstusettevõtte ressursitõhusaid investeeringuid kokku 7,9 miljoni euroga.
Ecobirchi tehas
Foto: Veiko Tõkman

Projektide käigus võetakse kasutusele uudsed tehnoloogiad, mille tulemusena paranevad ettevõtete ressursikasutused ja suurenevad tootmisvõimsused.

„Mäe- ja töötleva tööstuse ettevõtetele on efektiivsus ja ressursside säästlik kasutamine järjest olulisem ning konkurentsis püsimiseks isegi eluliselt vajalik. On hea meel, et KIK saab selles osas aidata ning meie toetusvõimalust aktiivselt kasutatakse,“ sõnas KIKi juhataja Andrus Treier pressiteates. "Pakume ettevõtetele võimalust suurendada oma ressursitootlikust – on selleks siis näiteks mõne uudse seadme soetamine, nutikas IT-rakendus või terviklik ressursijuhtimissüsteem. Toetust saab taotleda nii suur- kui ka väikeprojektide taotlusvoorust.“

Suurinvesteeringu projektidest said toetust Jeld-Wen Eesti AS, OÜ Põltsamaa Uksetehas, Ecobirch AS, AS Aegviidu Projekti, Textuur AS ja Estiko-Plastar AS. Toetuste kogusumma on 6,1 miljonit eurot. Projektide käigus soetatakse enamasti tootmise ressursisäästuks uued seadmed ning automatiseeritakse tootmisprotsessi.

Näiteks kase ja männi liimpuitkilpe ning sõrmjätkatud komponente tootev Ecobirch AS plaanib uuendada oma sõrmjätkuliine ja soetada moodsa kuivatusautomaatika. Saetööstus AS Aegviidu Puit soovib modifitseerida sorteerimisliini ja hankida freesi terapead ja skänneri ning täispuituksi tootev Jeld-Wen Eesti AS liimkilbipressi, lengide profiili liini ning saepurukatla. Kõikide toetust saanud projektide keskmine planeeritav ressursisääst on 10,5%.

Väikeinvesteeringu projektide toetuse kogusumma on 1,8 miljonit eurot ning keskmine planeeritav ressursisääst 14%. Oma ressursitootlikust suurendavad Paekivitoodete Tehase OÜ, BLRT Toorik OÜ, AS A. Le Coq, OÜ Eesti Killustik, AS Harku Karjäär, OÜ Tohvri Puit, AS Kaltsiit, Nordic Group OÜ, AS Dagöplast, PM Kaubandusgrupp OÜ ja Biolan Baltic OÜ. Ka nende projektide puhul soetakse enamasti uuenduslikud ja ressursse säästvamad seadmed.

Näiteks paekivikillustiku tootja Paekivitoodete Tehas OÜ hangib uue rataslaaduri ja maavarade kaevandamise ja ehitusmaterjalide tootmisega tegelev OÜ Eesti Killustik soetab pinnasepumba. Lubjakivikillustikku tootev AS Kaltsiit soovib hankida sõela ja hübriidekskavaatori ning kemikaalide tootmisega tegelev Nordic Group OÜ villimis- ja pakkeliini ning doseerimisseade, termotunneli ja kiletaja.

Väikeprojektide taotlusvoor on suunatud eelkõige väikestele ja keskmistele ettevõtetele nende projektide kiireks elluviimiseks. See tähendab, et taotlusi hinnatakse kuni 40 päeva ja projektid tuleb ära teha ühe aasta jooksul. Maksimaalne toetuse summa on 200 tuhat eurot, suurprojektide puhul on see kuni 2 miljonit eurot. Kõik seni ressursitõhususe taotlusvoorudest toetust saanud projektid koos toetussummadega leiab KIKi kodulehelt. KIK on seni toetanud 50 ettevõtete ressursitõhusate investeeringute projekti kokku enam kui 33 miljoni euroga.

Ettevõtete ressursitõhusate investeeringuprojektide eelduseks on asutuses tehtud ressursikasutuse analüüs (ressursiaudit). Tänaseks on KIKist selle tegemiseks toetust taotlenud juba 123 ettevõtet. Analüüsi käigus tuvastatakse ettevõttes ressursisäästu võimalusi ning hinnatakse nende tegemise tasuvust ja otstarbekust.

Ressursitõhususe investeeringu ja auditi projekte rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi (ERF) vahenditest ning meetmest „Ettevõtete ressursitõhusus“, mille töötas välja Keskkonnaministeerium.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077